3 Bocancea Ionut

Chimia-Prieten sau dusman?

Chimia este stiinta, avand ca obiect studierea substantelor si a transformatorilor lor. Este definita si ca stiinta despre atomi (elemente chimice) si combinatiile lor, deoarece studiaza procesele de transformare a substantelor dintr-una in alta prin regruparea atomilor si modificarea legaturilor dintre atomi. Chimia are stranse legaturi cu alte stiinte, dintre care in primul rand cu fizica precum si cu biologia (biochimia) si cu geologia (geochimia) etc.
De-a lungul anilor, încă din cel mai vechi timpuri, oamenii au căutat modalităţi prin care să ajungă la rezultate mai bune în toate domeniile. Privind planul chimiei, deşi ei nu puteau înţelege ce au realizat, oamenii preistorici descoperiseră îmbălsămarea mumiilor, arte ale tămăduirii, iar alchimiştii se iveau cu teorii şi studii noi.
Filosoful grec Aristotel incearca sa descopere piatra filosofala sau elixirul vietii. In secolul XVII se pun bazele chimiei experimentale. Galileo Galilei descopera importanta experimentului stiintific în fizica, iar Robert Boyle duce la bun sfarsit teoria acestuia, punand baze în experienta si observatie în domeniul chimiei.
Urmeaza o perioada infloritoare în chimie, iar mai apoi, la începutul secolului XX, Marie Curie da frau liber perioadei chimiei contemporane.
De atunci, chimia naşte noi ramuri ale ştiinţelor experimentale: chimia organică, biologia, industriile nucleare, iar din punct de vedere medical, natalitatea creşte foarte mult datorită descoperirilor farmaceuticelor.
De altfel, astăzi încă se mai fac cercetări, iar chimia este foarte utilă în biologie- studiul fixării azotlui de rădăcinile unor plante, studierea proceselor de fotosinteză, în industrie- producerea energiei electrice, în medicină- stabilirea duratei de viaţă a globulelor roşii din sânge, diagnosticarea unor boli sau tumori.
Exemple de substante, care sunt necesare in activitatea de zi cu zi, obtinute cu ajutorul chimiei:
-Sapunuri(folosite de om pentru a-si pastra igiena corporala, deci au rol in pastrarea sanatatii omului)
-Detergenti(folositi pentru a pastra curate lucrurile necesare zilnic(haine,vase,etc)astfel in mod indirect ajuta la mentinerea intacate a sanatatii noastre)
-Medicamente(rol in diminuarea durerii sau vindecarea anumitor boli)
-Vitamine(rol in nutritie)
-Proteinele(rol in nutritie)
-Exemple de substante, care influentiaza negativ viata de zi cu zi, obtinute cu ajutorul chimiei:
-Drogurile(consumarea drogurilor duce la dependenta si pierderea vietii si la propriu si la figurat-figurat-consumand droguri renunti la tot ce ti-ai planificat in viata si singurul tau principiu va deveni drogul-propriu-consumul de droguri duce la moarte)
Chimia organica
Jons Jakob Berzelius, renumit chimist si mineralog, unul dintre fondatorii chimiei moderne( a descoperit proteinele)

Marele chimist suedez Jons Jakob Berzelius (1779 – 1848) a descoperit unele elemente chimice (printre care: siliciu, zirconiu, titaniu,seleniu), a elaborat numeroase metode de analiza si a folosit pentru prima data simbolurile elementelor chimice. Lucrarea sa, Manual de chimie (aparuta in opt volume in perioada 1808 – 1830) poate fi considerata primul tratat de chimie organica din lume.

Berzelius considera ca substantele organice iau nastere sub acțiunea unei forțe necunoscute, pe care a numit-o forta vitala (“vis vitalis”) si care exista numai în organismele vii. Conceptia vitalista este infirmata de chimistul german Friedrich Wohler (1800 – 1882) care reuseste sa obtina în laborator acidul oxalic în 1824 si ureea în 1828. Seria sintezelor organice continua. Chimistul germanAdolph Wilhelm Hermann Kolbe (1818 – 1884) sintetizeaza acidul acetic în 1845, iar Berthellot acetilena în 1862. Chimistul rusAleksandr Butlerov (1828 – 1886) obtine: iodura de metilen, trioximetilenul, urotropina. Toate aceste descoperiri au relevat faptul ca nu există nicio forta vitala, ca toate procesele chimice se supun acelorasi legi.

Chimia-prieten sau dusman?Buna intrebare!raspunsul acestei intrebari depinde in primul rand de noi.Noi decidem daca chimia ne poate fi de folos sau nu.Daca mergem de partea buna a chimiei atunci beneficiem de sapun detergent proteine medicamente si viata noastra este mai usoara.Daca mergem de partea mai putin buna achimiei avem parte de DROGURI de intuneric de o viata foarte complicata si grea. Astefel….chimia poate fi buna ,poate fi rea…dar in acelasi timp este intr-o continua evolutie si dezvoltare.